Ανάβαση στην Κορυφή του Ζα
Ο μύθος
Το βουνό Ζας («Ζευς») πήρε το όνομά του από τον Πατέρα των Θεών Δία (ονομαστική ο Ζευς, γενική του Διός), που κατά τον μύθο πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Σπήλαιο του Ζα, κρυπτόμενος από τον πατέρα του Κρόνο.
Ο Κρόνος, κατά τη μυθολογία, ηγούμενος της πρώτης γεννάς των Τιτάνων (οι τιτάνες ήταν θεότητες απόγονοι της Γαίας και του Ουρανού) σκότωσε τον πατέρα του Ουρανό και κυβέρνησε τον κόσμο της μυθικής «χρυσής εποχής».
Επειδή ο Κρόνος φοβόταν ότι μπορεί να πάθει τα ίδια από τα παιδιά του, φρόντιζε να τα εξαφανίζει καταβροχθίζοντας τα, αμέσως μετά τη γέννησή τους.
Όμως η γυναίκα του Ρέα αποφάσισε ότι δεν έπρεπε να συμβεί το ίδιο με το τελευταίο της παιδί, και για τον λόγο αυτό γέννησε το παιδί της στην Κρήτη μακριά από τον Κρόνο.
Αντί για το παιδί, στον Κρόνο έδωσε μια πέτρα τυλιγμένη με σπάργανα, την οποία ο Κρόνος καταβρόχθισε νομίζοντας ότι είναι το παιδί της τελευταίας γέννας της γυναίκας του.
Η Ρέα για να ολοκληρώσει το σχέδιό της άφησε το νεογέννητο στη γίδα «Αμάλθεια» η οποία το μεγάλωσε με το γάλα της.
Για να μη ακούγονται τα κλάματα του μωρού και αντιληφθεί ο Κρόνος την ύπαρξή του, η Ρέα τοποθέτησε – έξω από τη σπηλιά – τους «Κουρήτες», οι οποίοι χόρευαν, φώναζαν και κτυπούσαν τις ασπίδες με τα δόρατά τους.
Μετά τη νηπιακή ηλικία, ο Δίας μεταφέρθηκε, όπως προαναφέρεται, για να μεγαλώσει στη Σπηλιά του Ζα.
Η διεκδίκηση του πατρικού θρόνου ξεκίνησε, κατά τον Dugit, κατά τη διάρκεια θυσίας που γινόταν στη κορυφή του όρους, όταν πάνω από το θυσιαστήριο πέταξε ένας αετός που κρατούσε τον κεραυνό, ο Δίας του τον άρπαξε και τον εκσφενδόνισε εναντίον των Τιτάνων.
Έτσι ξεκίνησε η εκστρατεία του Δία για την κατάληψη της εξουσίας από τον πατέρα του Κρόνο.
Η Ανάβαση
Η πιο εύκολη και ομαλή ανάβαση στην κορυφή του βουνού γίνεται από την Aγία Μαρίνα που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του αυτοκινητόδρομου που οδηγεί από το Φιλότι και την Απείρανθο στο χωριό Δανακός. Το εκκλησάκι είναι κτισμένο πάνω σε πλατεία την οποία δροσίζει ένας μεγάλος πλάτανος.
Η ανάβαση, παρότι είναι σχετικά εύκολη, δεν συνιστάται για παιδιά μικρότερα των 10 ετών.
Για τους μεγαλύτερους δεν απαιτείται κάποια σχετική ικανότητα, όμως απαιτείται καλή φυσική κατάσταση.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην κορυφή, όταν φυσούν άνεμοι.
Κατάλληλη ώρα αναχώρησης από την αγία Μαρίνα θεωρείται 5.00’, όχι μόνο για τους ρομαντικούς που θα ήθελαν να απολαύσουν την Ανατολή του Ήλιου, αλλά και την αποφυγή της καλοκαιρινή ζέστης. Ως αργότερη ώρα θεωρείται η 10.00’.
Η ενδυμασία που συστήνεται είναι : Αθλητικά Παπούτσια, Καπέλο, μακρύ Παντελόνι για την αποφυγή των γδαρσιμάτων από του θάμνους, αλλά και των εντόμων.
Αν φυσά αρκετά καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας κάποιο αντιανεμικό ή ζακέτα, αλλά και μαντήλι για τον λαιμό.
Αν αφετηρία της πεζοπορίας είναι η αγία Μαρίνα, ο χρόνος ανάβασης στην κορυφή είναι περίπου μια ώρα, αν δεν γίνονται υπερβολικές στάσεις.
Το δυσκολότερο κομμάτι της διαδρομής είναι το τελευταίο, γιατί είναι σχετικά ανηφορικό, γίνεται πάνω σε βράχο και όχι χώμα και το πιο πιθανό είναι να φυσά.
Η Επιγραφή στην Κορφή του Ζα