Έθιμα-Εκδηλώσεις
Ρακιντζό
Πρόκειται για τον χώρο παραγωγής («ρακοβγάλημα») της Ρακής.
Το ρακοβγάλημα γίνεται γύρω στο τελευταίο 15νθήμερο του Οκτωβρίου, με την απόσταξη της στροφυλιάς από κροσοστάφυλα.
Κάθε «καζανιά» διαρκεί αρκετό χρόνο, γεγονός που δίνει την ευκαιρία για άφθονη κατανάλωση ζεστής («από το καζάνι») ρακής, συνοδεία μουσικής και χορού.
Χοιροσφάγια
Τα Χοιροσφάγια είναι έθιμο που συναντιέται και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως είναι η Άνδρος. Μόνη διαφορά ότι τα χοιροσφάγια στα νησιά αυτά γίνονται του αγίου Φιλίππου.
Στο Φιλότι, και σε άλλα χωριά της Νάξου, αποτελεί ανοικτή γιορτή, με φαγοπότι, χορό και τραγούδι, που γίνεται το Σαββατοκύριακο «του Ασώτου».
Οι χοίροι εκτρέφονται από μια ή περισσότερες οικογένειες ή φίλους από κοινού και σφάζονται πανηγυρικά και καταναλώνονται από τους ίδιους.
Από τους χοίρους παράγονται λουκάνικα και γλυνερό.
Το γλυνερό φτιάχνεται από κομμάτια λίπους και διατηρείται σε πύλινα δοχεία, με μπόλικο αλάτι και καταναλώνεται, συνήθως με ομελέτα τηγανητές πατάτες και μπόλικο κρασί.
Για τους επισκέπτες του χωριού η οργάνωση αυτού του εθίμου –όπως και της Τσικνοπέμπτης– γίνεται με ευθύνη του Αθλητικού και Μορφωτικού Συλλόγου Φιλοτίου, σε κοινόχρηστους χώρους.
Πληθερής
Είναι η γιορτή της Ανάληψης («Πεντηκοστής») που είναι καθιερωμένη πενήντα μέρες μετά το Πάσχα.
Την ημέρα αυτή ανοίγουν όλα τα μητάτα στους κατοίκους του Χωριού και αποτελεί ακόμη μια ευκαιρία για γλέντι.
Παλαιότερα στα μητάτα πήγαιναν μόνο τα παιδιά του Χωριού –σε ομάδες– για να πάρουν και να φέρουν πίσω στο σπίτι ξυνόγαλα.
Την ίδια μέρα οι βοσκοί «ρίχνουν» τα ζώα τους στη θάλασσα για να τα πλύνουν.
Κάψιμο του Μάη – Κλήδωνας
Γιορτάζεται τ’ άι Γιαννιού το βράδυ, μετά το κάψιμο των Μάηδων.
Το έθιμο βασίζεται στο «αμίλητο νερό» που κουβαλούν από την πηγή τα κοριτσόπουλα – κατά ομάδες – από την προηγούμενη βραδυά.
Όποιο όνομα τύχει να ακούσουν πρώτο κατά τη διαδρομή της μεταφοράς, θα είναι το όνομα του άντρα που θα παντρευτούν.
Μέσα στο δοχείο, που κλείνει από την ίδια βραδιά, κάθε κορίτσι έχει ρίξει κάτι δικό του (π.χ. κουμπί, δακτυλίθρα κτλ) που μόνο αυτό το ίδιο γνωρίζει.
Την επόμενη βραδιά, μετά το κάψιμο των Μάηδων, «ανοίγει» ο Κλύδωνας.
Ο κλύδωνας ανοίγει με το τραγούδι «τον κλύδωνα ανοίγουμε του άι Γιαννιού το βράδυ …» που το τραγουδούν εν χορώ όλοι οι παρευρισκόμενοι.
Στη συνέχεια κάποια γιαγιά που αναλαμβάνει το σχετικό ρόλο τραβά ένα-ένα όλα τα πραγματάκια που έχουν τοποθετηθεί στο κουβέλι και τραγουδά για καθένα από αυτά ένα δίστιχο.
Από αυτό που θα πει η γιαγιά εικάζει το ενδιαφερόμενο κορίτσι –που μόνο αυτό γνωρίζει για ποιο τα είπε– πληροφορείται για την τύχη του στα ερωτικά ζητήματα.
Άλλες εκδηλώσεις
Το Πανηγύρι της Παναγίας το 15αύγουστο έχει υποκαταστήσει τα τελευταία 40 – 50 χρόνια ο Χορός του Συλλόγου Φιλοτιτών, που γίνεται στις 17 Αυγούστου με τοπικούς χορούς και τραγούδια.
Ο ίδιος Σύλλογος οργανώνει κάθε χρόνο μια συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες.
Ο Τοπικός Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος οργανώνει 3ήμερες αθλητικές εκδηλώσεις με την ονομασία «Μηλώσια».
Διάφοροι διοργανωτές αναλαμβάνουν επίσης τη φιλοξενία θεατρικών παραστά-σεων και παραστάσεων καραγκιόζη ή/και άλλων παιδικών παραστάσεων.
Εκδηλώσεις – συνήθως παρουσιάσεις βιβλίων – οργανώνει, όχι αναγκαστικά την περίοδο του καλοκαιριού η «Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη».